• Om oss

    Guidade matvandringar i Stockholm
  • 1

Vi på Food Tours Stockholm älskar god vällagad mat och bra restaurangupplevelser! Vi vill visa upp Stockholms fantastiska potential som matstad och matdestination och guidar dig till några av stadens absoluta pärlor där hjärta, yrkesstolthet, genuint kunnande och råvarufokus verkligen lyser igenom.

 

Är du själv en riktig matnörd som tycker om att stå i centrum? Vi expanderar och söker fler guider. Läs mer om arbetet som matguide.

Fredrik

Fredrik Linse Svensk flaggaengelsk flagga
Grundare och matguide

Jag har alltid haft ett stort intresse för god och vällagad mat. Med åren har intresset tilltagit och under resor i Sverige och i fjärran länder har lokala matupplevelser alltid varit de mest minnesvärda höjdpunkterna. Nu vill jag hjälpa både boende i Stockholm och besökare att upptäcka matsverige, dess kvaliteter och mångfald.

Favoritmat
Svensk husmanskost ligger mig varmt om hjärtat men jag är även väldigt förtjust i mycket av vad de olika asiatiska köken har att erbjuda. Generellt älskar jag genuin mat som är vällagad och smakar gott!

Bakgrund
I över 20 år har jag drivit företag inom upplevelse- och servicesektorn. Jag är född och uppvuxen i Stockholm. Jag startade Food Tours Stockholm år 2013, något som jag drömt om sedan jag upplevt en food tour i Bangkok för över 10 år sedan.

Erik

Erik Lennartsson   Svensk flaggaengelsk flagga
matguide och kemistuderande på KTH

Jag är vansinnigt intresserad av allt som har med mat att göra: smak, tillagning, råvaror, kulturellt, kemiskt, tekniskt...allt! Jag är vad man skulle kalla en riktig matnörd! Jag älskar också att förmedla mitt matintresse och att utbyta erfarenheter med andra.

Favoritmat
Mat lagad med kärlek, passion och kunnande. Rätter gjorda utifrån en klar idé, där smak och bra råvaror står i centrum.

Bakgrund
Under ett studieuppehåll började jag arbeta på Stikkinikki, en kedja av glasscaféer där man tillverkar sin egen glass. Där utvecklade jag en stor kärlek till mathantverk, härliga råvaror och skapande av oväntade men goda smakkombinationer. Jag insåg även hur mycket kemi det faktiskt är i matlagning. På Stikkinikki ansvarade jag också för alla glassprovningar, vilket gjorde att jag upptäckte hur kul och givande det är att förmedla kunskap och passion. Därefter började jag guida på Food Tours, vilket jag gjort sedan 2013.

Gunilla

Gunilla Blixt  Svensk flaggaengelsk flagga
matguide och receptgranskare

All den kunskap om mat jag samlat på mig under mitt yrkesliv är bra att ha som bas när jag guidar såväl svenska som utländska gäster. Mitt specialintresse är svensk och nordisk mat.

Favoritmat
Som liten fick jag hjälpa min mormor att steka sotare av nyfångad Bråvikenströmming på järnspisen. Då föddes intresset för pinfärska råvaror. Jag äter helst det som är i säsong, för jag älskar att längta och att äta maten när råvarorna är som bäst.

Bakgrund
Mat och service har varit mitt levebröd i hela mitt yrkesliv och jag har över 20 år som matskribent med mig i bagaget. Jag är specialiserad på svensk och nordisk mat, och ägnar mig också åt receptgranskning för receptdatabaser, tidningar och bokförlag. Jag har guidat på matpromenader sedan 2014, och hos Food Tours sedan 2015.

Johanna

Johanna Toivola  Svensk flaggaengelsk flaggaitaliensk flaggafinsk flagga
matguide

God mat förgyller livet! Min önskan är att få fler att inspireras och upptäcka Stockholms fantastiska utbud. För mig är mat en helhetsupplevelse. Man äter med alla sina sinnen. Många av mina bästa minnen är just matupplevelser.

Favoritmat
Funktionell mat, eftersom jag alltid har haft ett stort intresse och en nyfikenhet för mat, kost och hälsa. Äter gott men inte bara för att bli mätt utan även för att må bra. "Let food be your medicine and medicine your food" som Hippokrates sa.

Bakgrund
Har en varierad bakgrund inom media och kommunikation, men halkade av en slump in i guideyrket och älskar det.

Ludvig

Ludvig Sääf  Svensk flaggaengelsk flaggakinesisk flagga
matguide

Det är utifrån samlade erfarenheter vi kan utvecklas för att leva gott. Förstå mattradition så ökar insikten om matens värde. Förstå andra kulturers mattradition så följer insikt om människans varande, nyttjande av och anpassning till sin omgivning. Jag utforskar mat och matkultur med en förhoppning att belysa matens värde på ett existentiellt plan men även ur ett livsberikande perspektiv. 
 
Favoritmat
En näve sichauanpeppar, en näve chili och något fermenterat så får du stoppa i vad du vill sen.
 
Bakgrund
Kinavetare med fokus på kinesisk matkultur. Stort intresse för fermenterad mat i allmänhet och alkoholframställning i synnerhet. Medlem i Jiuxian, sällskapet för spridning av kinesisk alkoholkultur i Sverige.
Helena 2

Helena Carlson  Svensk flaggaengelsk flagga
matguide 

Efter att ha bott i nio olika länder, både i Europa, Amerika, Asien, Mellanöstern och Afrika, ser jag mig själv som världsmedborgare. En viktig del av resan är mötet med andra människor och kulturer och i det finns en stark koppling till mat, eftersom mat har en sådan central roll i ett lands eller regions kultur. Att prova nya smaker har alltid varit viktigt för mig och att kunna dela med mig av den erfarenheten till gäster på en matvandring är jättekul.

Favoritmat
Jag gillar nästan all mat – och dryck! En välkomponerad gourmetmiddag, en picknick på klipporna i Bohuslän eller mat från exotiska länder kan vara helt fantastiska trots att de är helt olika typer av måltider. Även om jag älskar både hummer och lammfilé, är enkla kolgrillade spett med sås ur en plastpåse, på en trottoarservering i Asien, en av mina bästa matupplevelser.

Bakgrund
Jag är uppvuxen med ett stort intresse för mat och som barn lagade vi ofta mat tillsammans hela familjen på helgerna. Vi lagade oss igenom kokböcker från pärm till pärm och bockade av de recept vi hade lagat. Redan som liten var vi också ute och reste och uppmuntrades alltid att prova på nya maträtter. Mitt intresse har sedan fördjupats mer och mer under de år jag bott utomlands och fått möjligheten att experimentera med annorlunda råvaror och kryddor.

Oliver

Oliver Boson   Svensk flaggaengelsk flagga
matguide, grundare och bryggmästare på Underjord brygghus på Södermalm, Stockholm. 

Jag har så länge jag kan minnas varit oerhört intresserad av mat. De senaste 10 åren har detta intresse även kompletterats av ett lika stort dryck-intresse, så fråga mig vad som helst om öl så ska jag göra mitt bästa för att svara på frågan. I min kompiskrets var det alltid mig man ringde om restaurangtips i Stockholm, jag tänker mig att det här yrket därmed borde passa mig utmärkt. 

Favoritmat
I slutändan står alltid öst-asiatisk mat mig närmast hjärtat. Gärna lite avskalat, för mig kan ris och grönsaker vara det godaste som finns. 

Bakgrund
Har tidgiare studerqat musik i Börlänge och efter det musicerat runt om i Europa. Har också pysslat med och studerat öjudteknik och lite nybörjar-Koreanska.